Thursday 5 August 2021

Είδη γραμματισμών (θεωρία και άσκηση)

 

 

Τι είναι οι διάφοροι γραμματισμοί;

 

Με τον όρο γραμματισμόςεγγραμματισμός, ή σπανιότερα "αλφαβητισμός" και "εγγραμματοσύνη") αποδίδεται ο όρος "literacy". Στις πρώτες μεταφράσεις ο όρος αποδίδεται και ως «παιδεία» ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η απόδοση αυτή συναντάται και στις μέρες μας. Οι σύγχρονες χρήσεις του όρου δεν αναφέρονται απλά σε ικανότητες γραφής και ανάγνωσης, αλλά στην εξοικείωση του ατόμου με συνθετότερα συστήματα επικοινωνίας και κώδικες, τα οποία και μπορεί να διαχειριστεί.

 

 

Ψηφιακός γραμματισμός είναι η ικανότητα ενός ατόμου να χρησιμοποιήσει την ψηφιακή τεχνολογία και τις εφαρμογές της στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην επικοινωνία με άλλα άτομα, να κατανοήσει γεγονότα που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τη ζωή του και σχετίζονται με τη συνεχώς αναπτυσσόμενη επιστημονικά και τεχνολογικά κοινωνία.Ψηφιακός γραμματισμός με λίγα λόγια είναι η ικανότητα σωστής και ασφαλούς χρήσης των δυνατοτήτων που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία.

 

 

 

Ο Γραμματισμός στα Μέσα (Μ.Μ.Ε) αναφέρεται στην ικανότητα πρόσβασης, ανάλυσης, αξιολόγησης και παραγωγής περιεχομένου με ποικίλες μορφές στα σύγχρονα ψηφιακά ή μη μέσα μαζικής Ενημέρωσης και επικοινωνίας. Το άτομο το οποίο μπορεί να αποκωδικοποιεί, να αναλύει, να αξιολογεί και να παράγει περιεχόμενο τόσο σε έντυπα όσο και σε ηλεκτρονικά Μέσα θεωρείται μιντιακά εγγράμματο  (media literate).

 

 

 

 

Ο Oπτικός γραμματισμός είναι η ικανότητα ερμηνείας, κριτικής αποτίμησης και δημιουργίας οπτικών μηνυμάτων. Ο οπτικός γραμματισμός είναι μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που χρειάζεται να αποκτήσει και να καλλιεργήσει  ο σύγχρονος άνθρωπος, καθώς το 55% των μηνυμάτων που λαμβάνουμε από το περιβάλλον είναι οπτικά.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

https://www.greek-language.gr/greekLang/studies/guide/thema_e2/01.html

Άσκηση:

Για την έλλειψη ποιου είδους γραμματισμού μιλάμε κυρίως στις ακόλουθες περιπτώσεις;

Α) Ένας άνθρωπος παρασύρεται εύκολα από το διαφημιστικό μήνυμα σε μία

αφίσα; ...................................................

Β) Ένα κορίτσι 12 ετών δεν ξέρει να διαβάζει και να γράφει.

  ................................................................

Γ) Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων τρομοκρατείται και κλαίει ακούγοντας ειδήσεις.

...................................................................

 

Δ) Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων δεν μπορεί να πληρώσει τον φόρο του ηλεκτρονικά και  πρέπει να κλείσει ραντεβού στην εφορία ή στην τράπεζα.

...........................................................

 

 

 

Ε) Ένας μαθητής δεν μπορεί να σχολιάσει ένα διάγραμμα ή ένα γράφημα σχετικό με το μάθημα.

............................................................

Στ) Μία μαθήτρια του δημοτικού σχολείου απορεί που η δασκάλα της τους έδειξε γελοιογραφίες της εποχής στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου.

..........................................................

 

Άσκηση:          Καραμπάση Μ.

No comments:

Post a Comment