Thursday 5 August 2021

Αξιοπρεπής εργασία - στόχος του ΟΗΕ

 

Νέοι και εργασία

Αξιοπρεπής εργασία -  στόχος του ΟΗΕ

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι νέοι έχουν αναδειχθεί ως μια αρκετά ευάλωτη ομάδα και έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις σε ό,τι αφορά στην αναζήτηση επαγγελματικής αποκατάστασης και εξέλιξής τους. Η οικονομική κρίση έχει επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας ενώ η μείωση της συνολικής ζήτησης – και κατ’ επέκταση της παραγωγής- δεν επιτρέπουν εύκολα τη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας και επιδεινώνουν τις προοπτικές στην αγορά εργασίας.

 Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό μεταξύ των νέων, οι οποίοι παρουσιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας μεταξύ όλων των κατηγοριών του εργατικού δυναμικού. Η αβεβαιότητα όσον αφορά στην εργασία και το εισόδημα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τους νέους να επιτύχουν τη μετάβασή στην ενήλικη ζωή, ενώ επιπλέον μπορούν να επιφέρουν κοινωνικό αποκλεισμό, επιπτώσεις στην υγεία αλλά και στην προοπτική δημιουργίας οικογένειας. Ταυτόχρονα, εντοπίζονται συγκεκριμένοι πληθυσμοί ανάμεσα στους νέους, όπως νέες γυναίκες, νέοι μετανάστες, άτομα με αναπηρίες, κλπ, οι οποίοι έχουν ακόμα λιγότερες ευκαιρίες ή δυνατότητες για επαγγελματική αποκατάσταση. Σημαντικό είναι, επίσης, να σημειώσουμε ότι η αδήλωτη εργασία πλήττει κυρίως τους νέους, καθώς η Ελλάδα εμφανίζει διαχρονικά ένα από τα υψηλότερα επίπεδα παραοικονομίας και αδήλωτης εργασίας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης.

Παράλληλα, η κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης των νέων περιγράφεται πλέον από τα εξής, νέα, δεδομένα:Συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες εργασίας και μορφές απασχόλησης των εργαζομένων,εμφάνιση νέων ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως η εργασία από το σπίτι και η τηλεεργασία.Σημαντική επίσης είναι η αύξηση του αριθμού των ατόμων που εργάζονται με μερική απασχόληση ή αυτοαπασχόληση.

Μολονότι σε καταστάσεις βαθειάς οικονομικής κρίσης, η εξασφάλιση θέσεων εργασίας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αποτελεί προτεραιότητα, εντούτοις η βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στις καλές συνθήκες εργασίας και στην ποιότητα της εργασίας. Και τούτο διότι, οι συνθήκες εργασίας και η ποιότητα της εργασίας αποτελούν δύο καίριους παράγοντες για την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.Ένα καλό εργασιακό κλίμα δημιουργεί γενικότερη εργασιακή ικανοποίηση και οδηγεί στην επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων, αφού καθιστά τους οργανισμούς πιο ανταγωνιστικούς με την έννοια της προσέλκυσης και δέσμευσης υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού.

Στο πλαίσιο αυτό, και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι νέοι σήμερα αποτελούν ένα εργατικό δυναμικό που είναι καταρτισμένο καλύτερα από ποτέ, οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα μας επιτρέψουν να σχεδιάσουμε θέσεις εργασίας που χρησιμοποιούν πλήρως τις δεξιότητες των νέων.Επιπλέον θα πρέπει να προωθήσουμε τη δια βίου μάθηση για την ανάπτυξη και την πρόληψη της απαξίωσης των δεξιοτήτων, ιδίως καθώς οι ανισότητες αυξάνονται και η ανεργία παραμένει υψηλή.Τέλος, οφείλουμε να δώσουμε στους ίδιους τους νέους την ευκαιρία να προσδιορίσουν τα πεδία των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών τους.

Αν και η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των κρατών με μέτριες επιδόσεις καινοτομίας, η ενίσχυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών νέων με έμφαση σε αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας αλλά και η εστίαση σε νέα και καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες και τομείς αποτελούν προϋπόθεση για την ουσιαστική ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης. Η απασχόληση των νέων και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητάς τους συνδέεται με τον 8ο στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ψηφίσματος του ΟΗΕ για την Ατζέντα 2030 (A/RES/70/1, 2015), ο οποίος προβλέπει μέχρι το 2030 την πλήρη και παραγωγική απασχόληση και αξιοπρεπή εργασία για όλους. Σημαντικό επίσης είναι ότι η στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία κατά την περίοδο 2010- 2018 έχει θέσει ως έναν από τους βασικούς στόχους τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών με ισότιμους όρους για την αγορά εργασίας.

Τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν σημαντικό να υιοθετηθούν μέτρα και πρωτοβουλίες με την ενεργοποίηση του συνόλου των οργανισμών και φορέων σχεδιασμού, άσκησης και υλοποίησης πολιτικών για την εκπαίδευση, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα.

http://www.neagenia.gr/neolaia17-27/projects-archive/aksioprepis-ergasia-analitika/

Απαντήστε σύμφωνα με το κείμενο:

1)Ποια είναι τα αίτια της ανεργίας των νέων τα τελευταία χρόνια;

2)Ποια είναι τα τρία υπο-θέματα της δεύτερης παραγράφου του κειμένου (ή ποια είναι θεματική περίοδος και ποιες οι λεπτομέρειές της);

3)Ποια είναι τα νέα δεδομένα της εργασίας των νέων;

4)Ποιος θα πρέπει να είναι ο στόχος σχετικά με τις θέσεις εργασίας σε δύσκολες οικονομικά συγκυρίες για μία χώρα;

5)Πώς χαρακτηρίζεται από τον συντάκτη το νεανικό εργατικό δυναμικό;

6)Πώς συσχετίζεται η δια βίου μάθηση με τη μείωση της ανεργίας;

7)Πρέπει να καθορίζονται από την πολιτεία οι τομείς απασχόλησης των νέων;

8)Ποια είναι η βασική προϋποθεση για την αύξηση της απασχόλησης των νέων;

9) Ποιος είναι στόχος σύμφωνα με το Ψήφισμα του ΟΗΕ;

10)Ποιος θα πρέπει να αναλάβει δράση για την υλοποίηση του παραπάνω στόχου;

11)Σε ποια σημεία του κειμένου συνδέεται το θέμα της εργασίας με την εκπαίδευση/μάθηση;

12)Επιλέξτε μία φράση/ιδέα του κειμένου σε σχέση με τη νεανική απασχόληση/ανεργία που σας έκανε περισσότερο εντύπωση και αναπτύξτε την σε μία παράγραφο με αιτιολόγηση 100 λέξεων.

13)Να δώσετε συνώνυμα των υπογραμμισμένων λέξεων.

                                                                       Ερωτήσεις:    Καραμπάση Μ.- 3ο ΓΕΛ

 

No comments:

Post a Comment